صندوقهای سرمایه گذاری درآمد ثابت در سایه امنِ بورس
در روزهایی که سهامداران سایه انواع ریسکها را بر فراز بازار سرمایه احساس می کند، شاید اکثر آنها سودای سرمایه گذاری در بازارهای موازی با خیال سبقت از نرخ تورم را در سر دارند. اما تاریخ ثابت کرده که علیرغم وجود تمام مشکلات، این بورس هست که بالاترین بازدهی را در بین تمامی بازارها خواهد داشت.
تقریبا تمام سرمایهگذاران به دنبال سهمی با بازدهی بالا، ریسک پایین و قدرت نقد شوندگی معقول هستند. حال با توجه به میزان ریسک پذیر یا ریسک گریز بودنشان، وزن سبد سهامی خود را تغییر میدهند؛ که بسته به هر نوع تیپ شخصیتی و استراتژی معاملاتی منطق ایجاب می کند که درصدی از سبد خود را به صندوقهای درآمد ثابت تخصیص داده تا ضمن مدیریت سرمایه هوشمند، بازدهی مطلوبی نیز عایدشان شود.
این صندوقها نه تنها اصل پول سرمایهگذاران را حفظ میکند بلکه دارای مزیتهایی نسبت به سپردههای بانکی هستند، که مهمترین آن بازدهی بالاتر از سپرده میباشد. همچنین در سپردههای بانکی، به مشتریان سود روزشمار تعلق نمیگیرد، اما در صندوقهای درآمد ثابت احتساب سود به صورت روزشمار است که این موضوع فرصت بسیار خوبی را برای سرمایه گذاران ریسک گریز به وجود میآورد تا سود تضمینی دریافت کنند. از سوی دیگر سپردههای بانکی مشمول نرخ شکست برای جلوگیری از برداشت قبل از موعد سرمایهگذاران میشوند، ولی صندوقهای سرمایهگذاری فاقد نرخ شکست هستند.
براساس سایت مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران، صایند توانست رتبه اول بازدهی صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت را به نام خود ثبت کند. این یعنی بازدهی موثر سالانه ۲۸.۱ درصد برای این صندوق ETF. علت آنرا نیز میتوان در تغییرات مدیریتی و ساختاری کارگزاری بانک آینده، پایش مستمر بازار بدهی و سرمایه، مدیریت پرتفو صندوقها و تقویت تیم سرمایه گذاری و تحلیل که سبب تصمیمات کارشناسی و به موقع میشود، جستجو کرد. همچنین به گفته پوریا زیوری، مدیر سرمایه گذاری و صندوقهای کارگزاری بانک آینده؛ برنامه ریزی شرکت برای حفظ این جایگاه و افزایش بازدهی صندوق برای سرمایهگذاران کاهش حد نصاب سهام، شرکت در پذیره نویسی، افزایش سهم اوراق سپرده در ترکیب داراییهای صندوق و... است و یکی از اهداف اصلی مدیریت کارگزاری افزایش سقف صندوق به ۱۰۰۰۰ میلیارد ریال میباشد تا پاسخ اعتماد سرمایهگذاران را به شکل مطلوبی داده باشد. این در حالی است که رشد چشمگیر ۱۱۰۰ درصدی داراییهای تحت مدیریت این صندوق از خرداد ماه سال جاری با ارزش دارایی ۵۰۰ میلیارد ریال تا به امروز با ارزش دارایی بیش از ۶۰۰۰ میلیارد ریال رخ داده است.
بعد از میزان بازدهی، قدرت نقد شوندگی پارامتر دیگری است که علیالخصوص پس از تجربه تلخ سال ۱۳۹۹ و حتی در اردیبهشت ماه امسال به یکی از دغدغهی سهامداران تبدیل شده است. با توجه به بازارگردانی حرفهای اخیر و نوع سبد داراییهای صندوق گنجینه آینده روشن، هر تعداد واحد بدون نیاز به هماهنگی و به قیمت ناو صندوق قابل معامله بوده و هیچ مشکلی از بابت معاملات و نقدشوندگی در بازههای زمانی مختلف برای صندوق مطرح نیست. چرا که مدیریت کارگزاری به دنبال ایجاد و استمرار بازدهی مناسب و توسعه صندوقها از طریق جذب سرمایهگذاران بیشتر است که میتواند تاثیر شگرفی بر قدرت نقدشوندگی سهامداران خود بگذارد. حتی وجه بازارگردان نماد صایند، امکان پوشش نقد شوندگی تا سقف ۱۰۰۰۰ میلیارد ریال را داراست.
در پایان میتوان اذعان داشت سرمایهگذاری غیر مستقیم از طریق همین صندوقهای سرمایه گذاری اثرات مستقیم و غیر مستقیم زیادی دارد و میتواند باعث کاهش نوسانات بازار شود و این به تعمیق بازار سرمایه کمک زیادی خواهد کرد که با هر خبر یا شایعهای باعث به وجود آمدن صفهای شدید خرید و فروش نشود.